24 Eylül 2014 Çarşamba

9. Sınıf Dil ve Anlatım Cevapları ADA Yayınevi SAYFA 22

9. Sınıf Dil ve Anlatım Cevapları ADA Yayınevi SAYFA 22 (2014-2015)


1. Ziya Gökalp, eşine yazdığı mektupta hangi duygularını dile getiriyor?
derssorulari.blogspot.com.tr
Ziya Gökalp, mektubunda eşine ve çocuklarına duyduğu özlemi dile getirmiş.
2. “İnsan dil yetisine sahip bir varlıktır. İletişim ise bu dil yetisi sayesinde gerçekleşmeye başlamıştır. İletişim anlaşmayı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir.”
a. Yukarıdaki bilgi notundan da yararlanarak ilkel insanların işaretle anlatımdan sembollerle (dille) anlatıma geçişi neden zaman almıştır?
İlkel insanlar işaret ve sembollerle iletişim kurmuşlardır. Bu belki de gruplar halinde yaşayan ilkel insanlar için yeterliydi. Zamanla insan toplulukları çoğalmış, iletişim için farklı yöntemlerin kullanılması gerekli olmuştur. Bunun için en uygun araç dil olduğu için insanlar duygu ve düşüncelerini dil aracılığıyla daha kolay ve rahat aktarabilmiştir. Yazının bulunuşuyla duygu ve düşüncelerini daha geniş kitlelere ve geleceğe aktarmıştır.

b. Ziya Gökalp de dil yetisini kullanarak yazdığı mektubunda, dile getirdiği duyguları başka hangi iletişim araçlarıyla (resim, şekil, işaret, vücut dili) aktarabilirdi?

Resim, şekil, işaretlerle aktarsaydı mektupta olduğu kadar etkili olamazdı, duygularını tam olarak yansıtamazdı. Telefonla aktarabilseydi daha etkili olurdu.

c. Size göre iletişim araçlarından en kullanışlı olanı hangisidir? Nedenlerini dil-insan ilişkisini göz önünde bulundurarak açıklayınız.

d. Ziya Gökalp'in mektubundan da yararlanarak dille gerçekleştirilen iletişimin, gelecek zamanlara aktarılmasındaki etkisini açıklayınız.

Geçmişteki insanların duygu ve düşüncelerini, hayata bakışlarını öğrenebiliyoruz. Bizim yazdıklarımızı gelecekteki insanlar okuyarak bugünümüz hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

1. ETKİNLİK
a. Yukarıdaki görsel ögeleri inceleyiniz. İnsanların dil dışında hangi iletişim araçlarını kullandıklarını söyleyiniz.

Dil dışındaki işaret, resim, sembol, bilgisayara, görüntülü telefon gibi iletişim araçlarını görüyoruz.

b. Bu iletişim araçlarının nerelerde kullanıldığını belirtiniz.

Bilgisayar, telefon günlük hayatımızda ilişkilerde, trafik ışıkları trafikte, gül, özel günlerde karşımızdaki insana bazı duygularımızı iletmede kullanılmaktadır.

c. Dil dışındaki iletişim araçlarının iletişimi sağlamadaki etkinliğini tartışınız. Ulaştığınız sonucu sözlü olarak ifade ediniz.

 a. Yaptığınız araştırmadan hareketle dilin oluşumuyla ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız,

Dillerin Oluşumu


b. Ziya Gökalp'ın mektubundan da yararlanarak dille gerçekleştirilen iletişimle diğer iletişim yöntemle­rini karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıkları sıralayınız.

EKSİK CEVAPLAR ÇOK KISA SÜREDE EKLENECEK...


1 yorum:

  1. çok yesekkurler hoca bana kancayı takmıştı sayenızde kurtuldum

    YanıtlaSil