6 Temmuz 2013 Cumartesi

Güneş Sistemi ve Güneş

Coğrafya Konu Anlatımı: Güneş Sistemi ve Güneş

GÜNEŞ SİSTEMİ VE GÜNEŞ***
Güneş Sistemi ,Samanyolu Galaksisinde Güneş,Dünyamızın da içinde bulunduğu Gezegenler, uydular, meteorlar ve meteoritlerin bulunduğu sisteme verilen addır.Güneş sistemi , Samanyolu galaksisinin çevresindeki bir dolanım hareketini yaklaşık 225 milyon yılda tamamlar.
Güneş sistemimizin bazı özellikleri şunlardır;
a-Güneş sisteminde yer alan gök cisimleri kendi eksenleri etrafında hareket ettiklerinden dolayı
   küremsidir,yuvarlaktır.
b-Güneşe bağlı hareket eden gezegenlerin uzaklıkları birbirinden farklıdır.Örneğin güneşe en yakın gezegen Merkür,en uzak gezegen Plüton’dur.
 c-Gezegenler hem kendi eksenleri etrafında hem güneşin ekseni etrafında hareket eder.Bu nedenle tüm gezegenlerde gece-gündüz olayı görülmektedir.
d-Gezegenler  güneşin etrafında tam bir daire çizecek şekilde değil elips şeklinde hareket eder.
e-Güneşten uzaklaştıkça gezegenlerin yüzey sıcaklıkları azalır.

Güneş bir yıldızdır.Çünkü dünyamızın ısı ve ışık kaynağıdır.Güneşin dünyaya uzaklığı 8ışık dakikasıdır.Güneş,oluşturduğu sistemin % 99 nu teşkil eder ve Dünyamızdan yaklaşık 333.000
Kat daha büyüktür.Gezegenimize uzaklığı ise 150 milyon km dir.Güneş kızgın gazlardan oluşmuş bir küredir.Yüzey sıcaklığı 6.000 C odir.Güneşi oluşturan gazların çok büyük miktarını Helyum ve Hidrojen gazları oluşturur.Bu gazlar yüksek basınç nedeniyle nükleer reaksiyon sonucunda oluşan patlamalar sonucunda çevresine muazzam bir sıcaklık ve ısı yaymaktadır.
     Güneş tutulması dediğimiz olay;Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girmesi sonucunda  , Yerkürenin Güneş ışınlarının bazen bir kısmını  bazen tamamını alamaması  neticesinde Dünya yüzeyinin karanlıklaşmasıdır.Bu olay birkaç dakika sürebileceği gibi tam tutulma gerçekleşirse 8 dakikayı bulur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder