8 Aralık 2015 Salı

9. Sınıf Türk Edebiyatı MEB Cevapları Sayfa 81

3. Vatan yahut Silistre metninde “Hiç kimseye iltifat etmeyerek”, “Lakırdısını keserek”, “Miralayın karşısına gelerek” ifadeleri niçin yay ayraç (parantez) içinde verilmiştir? Bu ifadelerin metindeki işlevini tespit ederek defterinize yazınız. 

OYUN ESNASINDA OYUNCULARIN SAHNEDE YAPMALARI GEREKEN HAREKETLERİ GÖSTERMEK İÇİN
4. Köpek ve Vatan yahut Silistre metinlerinin anlatım biçimlerini ve aşağıdaki sınıflandırma şemasını dikkate alarak şemadaki noktalı bölümleri doldurunuz.

Ahırın avlusunda oynarken aşağıda, gümüş söğütler altında görünmeyen derenin hazin şırıltısını işi­tirdik. Evimiz iç çitin büyük kestane ağaçları arkasında kaybolmuş gibiydi. Annem İstanbul'a gittiği için benden bir yaş küçük olan kardeşim Hasan'la artık Dadaruh'un yanından hiç ayrılmıyorduk. Bu, babamın seyisi, ihtiyar bir adamdı. Sabahleyin erkenden ahıra koşuyorduk. En sevdiğimiz şey atlardı. Dadaruh'la beraber onları suya götürmek, çıplak sırtlarına binmek ne doyulmaz bir zevkti! Hasan korkar, yalnız bine­mezdi. Dadaruh, onu kendi önüne alırdı. Torbalara arpa koymak, yemliklere ot doldurmak, ahırı süpürmek, gübreleri kaldırmak en eğlenceli bir oyundan ziyade bizim hoşumuza gidiyordu. Hele tımar... Bu, en zevkli şeydi. Dadaruh, eline kaşağıyı alıp işe başladı mı, tıkı... tık... tıkı... tık... tıpkı bir saat gibi... yerimde duramaz,
— Ben de yapacağım! diye tuttururdum.
Ömer Seyfettin Kaşağı

1. Yukarıdaki metin, olay çevresinde gelişen edebî metin türlerinden hangisine ait olabilir? Sebepleriyle birlikte defterinize yazınız.
Anlatmaya bağlı edebi metindir. Okuru olay içinde yaşatma amaçlanmıştır. Olay, kişi, yer, zaman unsurlarına yer verilmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder