5 Eylül 2014 Cuma

2014-2015 7. Sınıf Fen Teknoloji Ders Kitabı Cevapları (Sayfa 23 Koza Yayınları)

2014-2015 7. Sınıf Fen Teknoloji Ders Kitabı Cevapları (Sayfa 23 Koza Yayınları)

Sayfadaki Düşün-Bul Etkinliği Cevapları:
1,    Elimizi çok sıcak bir cisme dokundurduğumuzda nasıl bir tepki veririz?
Elimizi sıcak bir cisme dokundurduğumuzda elimizin yandığını hissettiğimiz için elimizi hemen çekeriz. Bu kendimizi korumak amacıyla düşünmeden, ani olarak yaptığımız bir davranıştır.

2,    Bir arkadaşınıza sinirlendiğinizde vücudunuzda ne gibi değişiklikler olur?

Kızıp sinirlendiğimiz zaman hiddetleniriz. Bu da kaslarımızın kasılması, dişlerimizin sıkılması, yüz şeklimizin ve ses tonumuzun değişmesi şeklinde kendini gösterir.

3,    Vücudumuzdaki sistemlerin her birinin kendi başına çalıştığını düşününüz. Böyle bir durum ne tür sorunlara neden olurdu?

Vücudumuzdaki sistemler birbirinden bağımsız değildir. Birbirlerini tamamlayarak vücudun bütününü oluştururlar. Bu nedenle birbirinden bağımsız çalışmaları vücutta çeşitli uyumsuzluklara neden olurdu. Bunun sonucunda organların görevlerini yeterince ya da zamanında yapamaması gibi yaşamsal sorunlar ortaya çıkardı.
 
Ders Kitabı'nın 23. sayfasındaki sorular ve cevapları

Soru: Vücudumuzdaki sistemler birbirinden bağımsız mı çalışır, yoksa aralarında iş birliği var mıdır? Örneklerle açıklayabilir misiniz?

Cevap: Vücudumuzda hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu doku, organ ve sistemler iş birliği içinde çalışır. Örneğin, sindirim sisteminde sindirilen besin maddeleri dolaşım sistemindeki damarlarda kan ile hücrelere taşınır. Orada solunum sistemiyle havadan alınan ve akciğerlerde kana geçen oksijen ile yakılarak hücrenin gerek duyduğu enerji sağlanır. Bu olayda hücrede oluşan atık maddelerden karbon dioksit yine kan yoluyla akciğerlere, diğer maddeler boşaltım sistemine taşınarak dışarı atılır.

Soru: Sistemlerin düzenli çalışmasını ve aralarındaki iş birliğini denetleyen sistem ya da sistemler var mıdır? Bunlar hangileridir?

Cevap: Düzenleyici ve denetleyici bir sistem vardır. Bunlar, sinir sistemi ile iç salgı bezleridir.

Soru: Vücudumuzda isteğimize bağlı olmadan, kendiliğinden gerçekleşen etkinlikler nelerdir? Örnekler veriniz.


Cevap: Kalbimizin çalışması, besinlerin midede ve ince bağırsakta sindirime uğraması gibi çeşitli faaliyetler kendiliğinden gerçekleşir. Bunun için biz dışarıdan bir çaba harcamayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder