2014 2015 7. Sınıf Fen Teknoloji Ders Kitabı Koza Yayınları Cevapları Sayfa 15
Sorular
1. Hidroklorik asit eklenmiş süt ile eklenmemiş süt arasında ne gibi farklılıklar gözlemlediniz?
Hidroklorik asit eklenmiş bardaktaki sütün özelliğini kaybederek yapısının bozulduğu ve bulamaç kıvamına dönüştüğü gözlemlenmektedir.
2. Sonucu tahmininizle karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?
Öğrencilerin yaptıkları tahminlere göre cevapları değişir.
3. Midemizin
salgıladığı salgılardan biri hidroklorik asittir. Buna göre besinler
mideye geldiğinde ne gibi değişikliklere uğrayacaktır?
Mideye gelen besinlerin HCl olan mide asidinden etkilenip yapısı bozulur ve besinler kimyasal parçalanmaya uğrar.
4. Besinlerin midemizde geçirdiği değişimin ağzımızda geçirdikleri değişimden farkı nedir?
Besinler
ağzımızda ıslatma ve çiğneme sonucu küçük parçalara ayrılır. Bu
parçalanma fiziksel (mekanik) parçalanmadır. Midede ise besinlerin
yapısı bozularak küçüp parçalara ayrılır. Bu parçalanma kimyasal bir
değişmedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder